Bent u een hacker? Is hacken een skill die iedereen bezit? Ik ben van mening dat iedereen het zou kunnen leren op zijn minst. En wat is dat dan, hacken? Voor mij persoonlijk houdt dit in het zoeken naar een oplossing voor een probleem zonder ook maar aan enige regel gebonden te zijn. Dat gaat dus eigenlijk nog verder dan out-of-the-box-denken, een toch wel trendy slogan al op zich.

Wat gaan we dan hacken vraagt u zich af? Een overheidscomputernetwerk of iets van dien aard? Heeft direct een vervelende bijklank, terwijl het principe eigenlijk juist heel goed is. Niet die overheidscomputer dan he…

Het oplossen van problemen met alle mogelijke middelen zonder aan regels te zijn gebonden, en dit dan in de gezondheidszorg! Klinkt spannend! Toch? Zo komen er bij mij als dermatoloog direct een aantal problemen op, die ik graag gehackt zou willen hebben in de zorg. Bijvoorbeeld een goed overzicht van de kosten die men gaat krijgen bij of na een bezoek. Apothekers zijn wellicht wel duurder dan een online drogist om zaken te verkrijgen die je nodig hebt? Of hoe zijn er mogelijkheden om je eigen risico te sparen door zelf soms te betalen?

Maar ook denk ik aan manieren om je komende zomer beter tegen de zon te beschermen bijvoorbeeld. Klinkt eenvoudig, “gewoon” insmeren toch? Maar je vergeet te smeren, of wellicht vergeet je in zijn geheel de zonnebrand wel… Wat zijn hacks die ervoor zouden kunnen zorgen dat dit beter op te lossen is?

Kleine greep uit mijn praktijk is dit slechts. Maar stelt u zich eens voor dat we deze vraag aan de gehele gezondheidszorg zouden kunnen stellen! Patienten, artsen, en eigenlijk iedereen die maar een idee over een probleem heeft! Onhaalbaar? Leek ons niet hier in de universitaire ziekenhuizen. Het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ organiseert als onderdeel van Dutch Hacking Health in het weekend van 20-22 mei 2016 Hacking Health Maastricht. Onder aanvoering van Pieter Kubben (neurochirurg), Vivian Hoogland (communicatieexpert) en mijzelf, stellen wij 70-100 mensen in de gelegenheid hun steentje bij te dragen aan het hacken van de zorg. Door patiënten en artsen, samen met designers, programmeurs en businessexperts zal er in 1 weekend veel energie en oplossingen los komen!

Dit zullen mensen zijn die dit misschien niet eerder gedaan hebben. Gewoon met een goed idee erop uit. Zien hoever we kunnen komen in 48 uur. Ik ben van mening dat met deze mentaliteit alleen, er al genoeg hacks ontstaan! Visie en passie is het belangrijkste, de inhoudelijke kant volgt vanzelf. Dus ja, iedereen heeft deze skill, al is deze wellicht nog niet genoeg ontwikkeld. Daar is ook ruimte voor dit betreffende weekend. Dus, waarom komt u niet langs om uw eigen idee te verkondigen en een team samen te stellen!

Wat zou u graag gehackt hebben voor uw eigen gezondheid?

No comments so far.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Website Field Is Optional